Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Boiler-info.nl Alles wat je moet weten over boilers!
Boiler-info.nl

Warmtepomp boiler

Met een warmtepompboiler wordt in Nederland een boiler (tapwatervoorraad) bedoeld welke door een warmtepomp wordt verwarmd. Een warmtepomp is een toestel dat gebruik maakt van energie uit de omgeving; lucht, water of bodemwarmte. De warmtepompboilers op de Nederlands markt zijn voornamelijk toestellen die gebruik maken van energie uit de lucht.  Dit kan zowel ventilatielucht zijn als buitenlucht.  De warmtepomp boiler die gebruik maakt van de afgezogen lucht uit een woning heeft natuurlijk een gunstiger jaar rendement dan de warmtepompboiler die gebruik maakt van buitenlucht.  Immers de afgezogen lucht van een woning zal rond de 20°C zijn en de gemiddelde buitentemperatuur in NL is ca. 7 °C. Maar omdat het aantal m³ lucht wat uit de woning wordt afgezogen beperkt is , is het vermogen van een ventilatielucht warmtepompboiler beperkt. Over het algemeen zijn deze rond de 1,2 kW afgegeven vermogen.

Stel dat je een boiler hebt van 300 liter welke je op 60 graden wil hebben:

300 liter water  x 50°C (50 is Delta T / temperatuur verschil tussen koud naar warm, 10 naar 60) =

300 x 50 = 15.000 , delen we dit door 860 dan zien we dat 17,44 kWh nodig is om 300 liter te verwarmen, met 1,2 kW ter beschikking duurt dit dus:

17,44 : 1,2 = 14,5 uur.

Deze warmtepompboiler haalt dus energie uit de lucht van de woning voordat je de afgezogen lucht naar buiten blaast. Van de 20°C snoepen we bijvoorbeeld 10 graden af om de lucht dus met 10 graden  naar buiten te sturen. Veel meer energie  moeten we er niet  uithalen, immers dan wordt de gemiddelde temperatuur die we kunnen gebruiken lager in de verdamper van de warmtepomp, dus het te overbruggen temperatuur verschil (tussen bron en doel) hoger.

Meer afzuigen om een hoger vermogen te krijgen is ook niet verstandig, immers voor de lucht die je afzuigt moet ook weer lucht naar binnen komen in de woning, in de winter is dat koude lucht en die moet je weer verwarmen om je woning warm te houden.  Maar elke woning dient te worden geventileerd en het aantal m³ lucht wat daar voor staat kun je dus benutten middels de warmtepompboiler.  Tenminste als je geen WTW installatie hebt (WTW is een ventilatie systeem dat de lucht die van buiten wordt gehaald deels verwarmd met de afgezogen lucht) Je kan de afgezogen warmte/energie immers maar één maal benutten.


Voorbeelden van ventilatie mogelijkheden warmtepompboiler:
A: Aanzuig uit woning , uitblaas in technische ruimte (koele lucht)
B: Aanzuig uit technische ruimte of woning, uitblaas in ruimte waar wat koelere lucht gewenst is
C: Aanzuig uit technische ruimte of woning, uitblaas buiten.


Doorsnede van een warmtepomp (boiler) met belangrijkste componenten genoemd.


Tijdens het verwarmen wordt het koude water onder in de boiler aangezogen, door de condensor van de warmtepomp heen geleid waar het wordt verwarmd om vervolgens boven in de boiler met een temperatuur van ca. 65 °C terug te komen. Dit is dus een laadprincipe de boiler wordt van boven naar beneden toe langzaam geladen (verwarmd). Het tappen van warmwater gebeurt van bovenaf (rechts) uit de tank.

De getekende keerklep is enkel bedoeld om natuurlijke circulatie te voorkomen. Als de boiler eenmaal op temperatuur is stopt namelijk de circulatie pomp in de warmtepomp met draaien.  Het boilerwater staat dan stil, een natuurlijk stijging van warmte zou kunnen veroorzaken dat de warmtenaar de warmtepomp trekt, op dat moment willen we dat niet, vandaar de terugslagklep/keerklep.

Wilt u in contact komen met warmtepomp leveranciers? Gebruik dan dit formulier.

 

Offertes voor warmtepompen ontvangen?

Kies voor een erkende installateur en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Erkende installateurs