CV ketel
Niemand zit graag in de kou of zonder warm water. Het is daarom van belang om een goedwerkende verwarmingsinstallatie te hebben, zodat je op elk gewenst moment kan genieten van een warm bad, een warme douche en een warm huis. Er zijn verschillende soorten verwarmingsinstallaties. In dit artikel bespreken we de CV ketel, de combiketel en de HR ketel en wordt een overzicht van de kosten van deze ketels gegeven.
De CV ketel
CV staat voor centrale verwarmingsinstallatie, en dat is ook precies waar een CV ketel voor zorgt: dat het water centraal wordt opgewarmd. Het warme water stroomt door de radiatoren waardoor je kan genieten van een warm huis, en door de kranen, waardoor je kan genieten van warm water. Vaak werken de CV ketels op aardgas, of op stookolie. Dit wordt verhit door middel van een brander, waarop de pomp vervolgens ervoor zorgt dat het opgewarmde water in het systeem gaat circuleren. De afvalstoffen die vrijkomen, kunnen door een rookafvoerkanaal worden afgevoerd naar buiten het huis. Je kunt een CV ketel bedienen aan de hand van een thermostaat. Zodra je op deze thermostaat een temperatuur instelt die hoger is dan de kamertemperatuur, slaat de CV ketel aan. Als het water is afgekoeld, stroomt het weer terug naar de CV ketel, zodat het opnieuw kan worden opgewarmd. Zo stroomt het de hele tijd in een cirkeltje rond.
Een oude ketel is een dure stoker
U kunt bij een CV ketel aan een aantal verschillende soorten denken. Welke type ketel in uw woning is geplaatst is doorgaans afhankelijk van het bouwjaar van uw huis. Wanneer u een oudere woning betrekt is het aan te raden om te kijken naar de leeftijd van de aanwezige CV ketel. Hier kunt u voordat u de woning betrekt al informatie over vragen bij de (makelaar van de) verkopende partij. Het type CV ketel is immers ook voor een deel verantwoordelijk voor het energielabel van uw woning. Een oud model CV ketel verbruikt doorgaans nodeloos veel energie voor het leveren van prestaties. De prestaties van een oud model CV ketel staan niet in verhouding tot de prestaties van een nieuw model CV ketel.
Het rendement van uw CV ketel; cijfertjes of feiten
Het rendement van een CV ketel is het percentage energie dat omgezet wordt in nuttige warmte. Dit percentage geeft aan hoe duur of hoe zuinig een CV ketel werkelijk is. Deze rendementen worden op een Europese manier genoteerd. Daarbij wordt uitgegaan van de onderwaarde. De waterdamp die vrijkomt bij de verbranding in de CV ketel wordt beschouwd als een restproduct en de warmte die in de waterdamp aanwezig is wordt niet meegeteld bij het bepalen van het rendement van de CV ketel. Het rendement wordt gemeten onder gestandaardiseerde omstandigheden. Er wordt dus niet gekeken naar het persoonlijke stookgedrag van een huishouden. In het dagelijks gebruik in uw huishouden zal het rendement dan ook doorgaans lager liggen.
Drie soorten CV ketels
We onderscheiden een drietal CV ketels;
- de solo of conventionele CV ketel. Het rendement gaat van 70 tot 80 procent. De rest van de warmte (20 tot 30 procent) gaat verloren tijdens het opwarmingsproces.
- verbeterd rendement CV ketel. Het rendement bij deze ketel is ongeveer 83 tot 90 procent. De rest van de warmte (10 tot 17 procent) gaat ook hier verloren tijdens het opwarmingsproces
- Hoog Rendement (HR) CV ketel. Dit type ketel gebruikt de warmte uit waterdamp wel. Hierdoor kunnen rendementen van meer dan 100 procent worden bereikt.
De solo ketel
In het geval van een solo ketel is er in een huis ook doorgaans een aparte boiler aanwezig. De inhoud van de boiler of geiser bepaalt hoeveel en hoe lang er warm water beschikbaar is. Het duurt doorgaans wel even voordat er warm water uit de kraan komt. Dit heeft te maken met de afstand die het water vanuit de boiler moet afleggen naar de betreffende kraan. Hoe verder de boiler of combi ketel van de kraan af zit, hoe langer het duurt voordat het warme water de betreffende kraan heeft bereikt. En in die tijd is er doorgaans via de leidingen ook al een gedeelte van de warmte verloren gegaan.
Als warm water te lang laat wachten
Wanneer het te lang duurt voordat het warme water een bepaalde kraan heeft bereikt is een close-in boiler een goede oplossing. Een close-in boiler is een compacte elektrische boiler die je zo dicht mogelijk bij de betreffende kraan installeert. Dit is prettig wanneer je bijvoorbeeld in een keuken of een uitbouw zo snel mogelijk warm water wil hebben. Op het moment dat het warme water vanuit de CV ketel bereikbaar is schakelt de boiler zichzelf uit. In de boiler is altijd een constant waterpeil aanwezig. De uitspraak dat het warme water in de boiler ‘op ‘ is klopt dus niet. Op het moment dat er even een warm water beschikbaar is kan de boiler de vraag naar warm water dus niet aan.
Een CV ketel; als uw water warm moet zijn
Bij een CV ketel wordt doorgaans alleen maar gedacht aan de centrale verwarming, maar dat is dus niet zo. Een CV ketel is mede verantwoordelijk voor de warmwater voorziening in een huis. Wanneer je ruimte en energie wil besparen is het verstandig om bij de aanschaf van een nieuwe CV ketel te kijken voor een combi ketel. Een combi ketel is een CV ketel en boiler in één. Een combi ketel kan je kopen met Verbeterd Rendement (VR) of Hoog Rendement (HR). Een HR ketel kan niet altijd zomaar geplaatst worden in plaats van een aanwezige Solo ketel of VR ketel. Dit heeft te maken met de aanwezige luchtafvoer of schoorsteen. In een enkel geval zal dus in een oudere woning een verdere verbouwing aan de luchtafvoer of schoorsteen noodzakelijk zijn. Een VR ketel stelt deze eisen aan een luchtafvoer of schoorsteen niet, dus wanneer u problemen krijgt met de plaatsing van een HR ketel kunt u wanneer u geen behoefte heeft aan een verbouwing kiezen voor een VR ketel. Uw rendement is in dat geval alleen ook lager. In dit geval zullen dus de kosten voor de baten uitgaan.